Geluksonderzoek

Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Ad Bergsma en het Trimbos Instituut, waarbij zevenduizend Nederlanders werden ondervraagd over geluk. Het AD bericht vandaag over de studie, waarin een van de vragen luidde: hoe vaak voelde u zich gelukkig in de afgelopen vier weken? 89 procent van de ondervraagden antwoordde ‘vaak’, of nog meer dan dat. Het percentage ligt hoger dan in het verleden uit onderzoeken is gebleken.

‘Nederlander is best gelukkig’

Van de Nederlanders zegt 89 procent zich vaak of altijd gelukkig te voelen. De meeste Nederlanders geven een 7,5 of een 8 als waardering voor hoe ze zich de afgelopen tijd voelden.

‘Onvolmaakt gelukkig’
Bergsma promoveert deze week aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op het geluksonderzoek. Zijn proefschrift heet ‘Onvolmaakt gelukkig’. Hij zegt dat het percentage gelukkige Nederlanders nog steeds stijgt.

Ook ontdekte Bergsma dat twee derde van de mensen met een psychische stoornis wel degelijk gelukkig is. Daarbij gaat het om angststoornissen, paniekstoornissen, dwangmatige handelingen of bipolaire stoornissen. Volgens Bergsma heeft een op de vijf Nederlanders daarmee te maken.

Meer drinkers gelukkig
Nog een opvallend aspect uit Bergsma’s onderzoek: mensen die geregeld veel alcohol drinken zonder daarbij te vervallen in alcoholisme, zijn nog net iets vaker gelukkig dan de gemiddelde Nederlander. Van de grage innemers beschouwt 90 procent zichzelf als gelukkig.