Zelfmanagement

Ad Bergsma is psycholoog, onderzoeker en auteur. Nadat hij een jaar de inservice opleiding tot A-verpleegkundige heeft gevolgd, is hij overgestapt naar de studie psychologie in Utrecht. Hier studeerde hij in 1990 af op een onderzoek naar kwaliteit van leven. Dit werk mondde uit in het boek ‘Emoties en kwaliteit van bestaan’.

Focus: Zelfmanagement

In 2011 is hij gepromoveerd op het proefschrift ‘Imperfectly happy’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hiervoor bekeek hij de empirische houdbaarheid van filosofisch geluksadvies, de geluksbeleving van mensen met psychische stoornissen en de grenzen van het streven naar geluk. Hij werkte onder meer voor de Open Universiteit, de Longitudinal Aging Study Amsterdam en de Erasmus Happiness Economics Research Organisation. Hij heeft ruime ervaring met het toegankelijk maken van wetenschappelijke kennis voor een breed publiek, onder andere als wetenschapsjournalist bij NRC Handelsblad, de Volkskrant en Psychologie Magazine en als schrijver van boeken, zoals ‘Gelukkig werken’, ‘Sturen op geluk’ en ‘Succesvol ouder worden’.

Ad geeft onderwijs en doet onderzoek op het gebied van zelfmanagement, herstelgerichte zorg en ervaringsdeskundigheid. In het nieuw beroepsprofiel Bachelor of Nursing 2020 is het versterken van zelfmanagement opgenomen als een van de kerncompetenties van de verpleegkundigen van de toekomst.