Een betere koppelaar op de arbeidsmarkt

Het zoeken naar werk lijkt in zekere zin op het vinden van liefde. Wie alleen naar de vraagkant kijkt, krijgt een verkeerd beeld. De vraag naar liefde is zo groot dat je automatisch zou denken dat er sprake is van een krappe partnermarkt met een tekort aan aanbod. Onzinnig natuurlijk, want alle mensen die liefde zoeken, vormen tegelijkertijd ook het aanbod. Het probleem is niet de krapte op de markt, maar het vinden van de juiste match.

Op de werkvloer geldt iets soortgelijks. Economen zeggen dat de arbeidsmarkt krap is, omdat het vaak moeilijk is het juiste personeel te vinden. Volgens de Intelligence group ondervindt een kwart van de werkgevers zoveel hinder van een tekort aan personeel dat de productie of bedrijfsactiviteiten eronder lijden. Toch is de markt minder krap dan je zou denken. Met zoveel mogelijkheden om nieuw werk te vinden zijn er ook veel rondkijkers actief, die overwegen of ze het elders misschien beter kunnen krijgen. Het afgelopen jaar heeft  16,7 procent van de werknemers een andere baan gevonden.

Presentatie over vinden van baan n.a.v. enquête door Jobrapido

De vacaturesite Jobrapido laat aan de hand van een enquête onder 3.500 werkzoekenden zien dat ook voor werkzoekenden het aanbod soms krap lijkt. 58 Procent van de werkzoekenden vindt het moeilijk een baan te vinden in Nederland. Dat is niet uit luiheid. De overgrote meerderheid van deze groep (92%!) is bereid een extra opleiding te volgen om meer kans te maken op de arbeidsmarkt en een derde deel van hen zou de extra scholing (voor een deel) zelf willen betalen.

Net zoals het moeilijk kan zijn liefde te vinden in een land vol singles, is het moeilijk werknemers èn werkgevers te vinden in een land vol banen. We hebben betere matchmakers nodig. In de liefde gebeurt dat steeds vaker met hulp van  datingapps. Op de arbeidsmarkt heeft Jobrapido het eigen zoeksysteem aangepast om betere matches te maken. Dankzij slimme software krijg je niet langer alleen de banen te zien die je zelf direct opzoekt, maar ook de functies waar je ongeveer dezelfde vaardigheden voor nodig hebt. Als je bijvoorbeeld een administratieve functie zoekt, krijg je ook vacatures bij de klantenservice, achter een hoteldesk of op het secretariaat in het ziekenhuis te zien. Jobrapido schotelt zo meer geschikte werkgevers voor. De Vlaamse jobcoach Lucia Smit is auteur van het boek How to manage your career as a PhD. Zij helpt gepromoveerden met het zoeken van een werkgever die past bij de eigen behoeften en ambities. Betere zoeksystemen en meer artificiële intelligentie, maakt de zoektocht volgens haar eenvoudiger. Smit: ‘Als sollicitant heb je echter niet alleen kennis nodig van de vraag van werkgevers, maar vooral ook van wat je zelf te bieden hebt. Ontwikkel je zelfkennis, zodat je goed te kunt beschrijven wat je te bieden hebt.’ Uiteindelijk is koppelen net als liefde een werkwoord. Misschien moet je voor werk en liefde evenveel moeite doen. Gemiddeld brengen we immers meer tijd door op ons werk dan bij onze partner.

Cijfers van het CBS over personeelstekorten