Boek een goed gesprek over levensvragen

Boek een goed gesprek over levensvragen met Ad BergsmaZin in een goed gesprek over uw levensfilosofie en de levensvragen? Boek dan een gesprek met geluksonderzoeker en psycholoog Ad Bergsma. De bedoeling is niet direct oplossingen te vinden, maar elkaar te ontmoeten en uw eigen antwoord op levensvragen tegen het licht te houden.

Achtergrond

Mijn aanbod is geïnspireerd op iets dat ik veertig jaar op tv heb gezien bij Sonja Barend. Zij had een gast die een korte advertentie in de krant had laten zetten dat hij te huur was voor een goed gesprek. Daar reageerden zoveel mensen op dat hij een bloeiende praktijk opbouwde. Dat wil ik ook, dacht ik als puber. Als vijftiger bied ik nu een goed gesprek aan over levensvragen.

Geen therapie maar een ontmoeting

Hoe komt het dat dit zaadje veertig jaar bij mij is blijven liggen? De eerste reden is dat ik psychologie ben gaan studeren. Dat is een opleiding waarmee je coach of psychotherapeut kan worden. Ik kreeg echter nooit het idee dat ik voldoende wist of houvast kreeg om een ander te vertellen wat ze zouden moeten. Nu besef ik veel meer dat het niet zozeer gaat om elkaar te vertellen hoe iets moet, maar elkaar op voet van gelijkheid ontmoeten.

Wat breng ik mee?

Mijn meerwaarde in het gesprek komt uit levenslange ervaring in de psychologie. Ik heb twintig boeken over psychologische onderwerpen geschreven, honderden psychologen geïnterviewd, hele jaargangen van Psychologie Magazine gevuld, onderzoek gedaan naar geluk, interventies ontwikkeld en veel nagedacht en gefilosofeerd. 

Levensfilosofie uitwerken

Ik hoop u het leuk vindt uw levensfilosofie met mij te bespreken. De grote existentiële vragen over eenzaamheid, eindigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, geluk, isolatie en betekenisloosheid blijven mij boeien. Ik besef dat elk antwoord dat we geven geven slechts een werkhypothese is. Ik verlies het plezier in de zoektocht niet, ook zonder definitief houvast.

Praktische afspraken

Een psycholoog die een gesprek van mens tot mens aanbiedt, dat roept ethische vragen op. Ik hou het heel simpel. Ik respecteer uw privacy en bewaak mijn ‘beroepsgeheim’. Wat u zegt, blijft onder ons. Verder doe ik heel veel niet. Ik stel geen diagnose, biedt geen hulp, maar zal wel vertellen wat ik denk over wat u te berde wilt brengen. Ik kijk uit naar uw bezoek. Een gesprek kost 70 euro per uur. Het goede gesprek kan plaatsvinden tijdens een wandeling, online, in Apeldoorn of op locatie.

Als u belangstelling heeft, stuur dan een email naar ad.bergsma (at) gmail.com of bel 06 2355 1490