Een goed gesprek over levensvragen

Portret Ad BergsmaZin in een goed gesprek over uw levensfilosofie en de vragen waar u in het leven mee worstelt? Boek dan een gesprek met geluksonderzoeker en psycholoog Ad Bergsma. De bedoeling is niet direct oplossingen te vinden, maar elkaar te ontmoeten en uw eigen antwoord op levensvragen tegen het licht te houden.

Achtergrond

Het leven is een estafetteloop zegt Barack Obama in De Volkskrant. Je loopt een stukje zo hard mogelijk mee, maar daarna verdwijn je in de vergetelheid. Ik herken het beeld, maar soms gaat toch een splintertje uit een grijs verleden mee naar de toekomst. Ik ga namelijk iets proberen dat ik veertig jaar geleden op tv heb gezien bij Sonja Barend. Zij had een gast die een korte advertentie in de krant had laten zetten dat hij te huur was voor een goed gesprek. Daar reageerden zoveel mensen op dat hij een bloeiende praktijk opbouwde. Dat wil ik ook, dacht ik als puber. Als vijftiger ga ik het echt filosofische gesprekken aanbieden over de existentiële vragen

Geen therapie maar een ontmoeting

Hoe komt het dat dit zaadje veertig jaar bij mij is blijven liggen? De eerste reden is dat ik psychologie ben gaan studeren. Dat is een opleiding waarmee je coach of psychotherapeut kan worden. Ik kreeg echter nooit het idee dat ik voldoende wist of houvast kreeg om een ander te vertellen wat ze zouden moeten. Mijn doel is niet mensen helpen, maar simpelweg ontmoeten.

Levensfilosofie uitwerken

Waar ik op hoop is dat er voldoende mensen zijn die het leuk vinden om hun eigen levensfilosofie met mij te bespreken. De grote existentiële vragen over eenzaamheid, eindigheid, vrijheid, verantwoordelijkheid, geluk, isolatie en betekenisloosheid blijven mij boeien, in het volle besef dat elk antwoord dat we daarop geven slechts een werkhypothese is. Ik verlies het plezier in de zoektocht niet, ook zonder definitief houvast.

Praktische afspraken

Een psycholoog die een gesprek van mens tot mens aanbiedt, dat roept ethische vragen op. Ik hou het heel simpel. Ik respecteer uw privacy en bewaak mijn ‘beroepsgeheim’. Wat u zegt, blijft onder ons. Verder doe ik heel veel niet. Ik stel geen diagnose, biedt geen hulp, maar zal wel vertellen wat ik denk over wat u te berde wilt brengen. Ik kijk uit naar uw bezoek. Een gesprek kost 70 euro per uur. Het goede gesprek kan plaatsvinden tijdens een wandeling, online, in Apeldoorn of op locatie.

Als u belangstelling heeft, stuur dan een email naar ad.bergsma (at) gmail.com of bel 06 2355 1490