Brengen vaccinaties het geluk terug?

Wat verwacht je van de periode na corona, als je kijkt door de bril van geluksonderzoeker? De website Florius voor adviseurs vroeg het aan Ad Bergsma, zelfstandig psycholoog en auteur van het vorig jaar verschenen Handboek Werkgeluk. ‘Ook in 2021 zullen de meeste Nederlands hun geluk een hoog cijfer geven.’

Geen jubeljaar na vaccinatie

‘Wie hoopt dat 2021 een jubeljaar wordt, rekent zich te vroeg rijk. Dat komt in de eerste plaats, omdat het afgelopen jaar niet erg ongelukkig was. Zolang je je huis niet uit hoeft of je bestaanszekerheid niet wankelt, wordt je geluk niet of nauwelijks geraakt door financiĆ«le achteruitgang. Dankzij onze rijkdom hebben we gemiddeld voldoende buffers voor tegenslag.

Bescherm wie dat het hardst nodig heeft

Een achteruitgang in geluk heeft wel plaatsgevonden bij de mensen die al op het randje zaten, bijvoorbeeld door hoge woonlasten, weinig perspectief op de arbeidsmarkt en schulden. Als je al veel zorgen hebt, kan je zo’n crisis er moeilijk bij hebben. Vergelijk het met de gevolgen van de pandemie. Iedereen heeft te maken gehad met onzekerheid, onvrijheid en ongemak, maar slechts een klein percentage heeft voortijdig een ouder of partner verloren. De last van de crisis wordt ongelijk verdeeld.

Voor volgend jaar zal gelden dat de slachtoffers van de crisis niet direct zullen opveren, zelfs als je de acute problemen weer de baas kan doordat je een nieuwe baan gevonden hebt. Het duurt soms jaren voordat twijfel en onzekerheid weer uit je systeem zijn. Het hart durft niet te geloven dat de hervonden houvast blijvend zal zijn.

Levenskunstjes

De les van het afgelopen jaar is dat de toekomst onzeker is, maar dat tegenslag goed op te vangen is als je een beetje vet op de botten hebt. Hoe je dat met geld regelt, is niet zo moeilijk uit te leggen. Een mentale buffer kan je opbouwen door nieuwe dingen te leren en te investeren in het opbouwen of verdiepen van relaties. Dat gaat vaak het gemakkelijkst als je je prettig voelt. Gebruik het komende jaar daarom voor het uitbouwen van je sterke kanten. Zoek naar de overlap tussen wat de wereld nodig heeft en jij leuk vindt om te doen. Zo bouw je mentaal kapitaal op, dat bijdraagt aan je geluk bij onverwachte tegenslagen.’

Ad Bergsma is redacteur en schrijver van het Handboek Werkgeluk.