2021, Handboek Werkgeluk, executive summary Handboek Werkgeluk, toepassing op zorgpersoneel, Erwin Klappe en Ad Bergsma

Download

1019 Downloads

Version: 1.0

Share
DescriptionPreviewVersions

In het Handboek Werkgeluk staat de vraag centraal hoe hr-professionals en leidinggevenden een positieve spiraal kunnen creëren van meer werkgeluk en betere zorg. Wat kan de organisatie  in deze uitdagende tijd doen voor een win-winsituatie voor personeel en patiënten?

Twee schrijvers en redacteuren van het Handboek Werkgeluk hebben daarom een management samenvatting gemaakt van het Handboek Werkgeluk. Deze publicatie is door Boom uitgegeven met een creatieve commons licentie en kan door iedereen gratis gelezen en verspreid worden.

In de management samenvatting laten Erwin Klappe en Ad Bergsma zien welke stappen in de zorg gezet kunnen worden voor het verhogen van werkgeluk, zodat dit gaat functioneren als een smeermiddel voor het functioneren van een ziekenhuis. Gelukkig personeel verzuimt en vertrekt minder vaak en trekt eerder nieuwe medewerkers aan. Bovendien heeft een grootschalige interventie in het Amphia ziekenhuis in Breda (met meer dan duizend verpleegkundige deelnemers) laten zien, dat verhoging van werkgeluk zorgt voor een betere bejegening van patiënten. Afspraken worden beter nagekomen en de alertheid op fouten neemt toe.

Deze management samenvatting laat zien hoe de verplegende en verzorgende beroepsgroep ondanks de littekens van COVID sterker uit de strijd kan komen. De auteurs beschrijven 54 ideeën – verdeeld over drie hoofdthema’s en 9 successleutels – om zorgpersoneel (weer) te laten floreren. Te veel aandacht besteden wat allemaal mis kan gaan de komende tijd in de zorg, draagt bij aan cynisme en mentaal afhaken. Er is wel ruimte voor verbetering met behulp van een positieve aanpak die gericht is op werkgeluk.